Oscar-díjas filmek a vásznon túl #02

A mai hajrá előtt megnézzük mi hagyott még bennem maradandó élményt az Oscar-díjhoz köthető játékok közül.

BatmanEgyik személyes kedvencem következik 1990-ből, egyenesen a Nintendo 8-bites házi-konzoljáról, a NES-ről. Az igazat megvallva, én először Famiclone-on nyomtam (AKA “sárga kazettás nintendó”, így, hosszú “ó”-val), de akkoriban az volt a vidéki NES.
Szóval egy hangulatos side-scroller-ről van szó, frankó zenével, dark-os grafikával, ahogy az kell egy Batman játékhoz.
Öt pálya, hat boss, és sok izzadtság, mire ezeket legyűröd.
A játék számomra pont olyan nehéz, hogy ne kapjak agyvérzést, de azért van benne kihívás. Főleg a sok elhibázott falról továbbugrásból adódóan, mert a mi Batmanünk ilyen rugalmas srác, hogy tud falról elugrani. Érezhető rajta, hogy a fejlesztők forgatták rendesen a Ninja Gaiden-t. De jóra használták, jár a puszi.
Eredetileg a játék nem kötődött a filmhez, de az utolsó simítások alatt átvettek still-eket a filmből, alakítgattak a sprite-okon, a jobb marketing érdekében.
Csak ajánlani tudom! Top GunA játék amivel nem tudtam játszani rendesen. Meg sok más ember sem. Szintén Famiclone.
Maga a játék elég könnyű, levadászod az ellent, esetleg tankolsz, vissza az anyahajóra, landolás, vége.
Három rakéta közül lehet választani, sebzés és darabszám a különbség.
Ami miatt igazán figyelmet kapott a játék, az a landolás mechanikája. Egyszerűen idegesítő! Ahogy közeledsz a landolási zónához, írja a játék mit nyomkodj (le, fel, balra, jobbra, lassítás, gyorsítás), de ezeket valóban kivitelezni, nos, művészet. Régen megtanultam landolni, most hogy újra előkerült a játék, két agyvérzés, három ideg-összeroppanás és egy doboz nyugtató után SEM sikerült. Nem az én napom, na. Esküszöm megtanulom újra, felveszem, kirakom és újra a levegő királya leszek.
Összességében egy jó kis filmadaptációs játék, alacsony vérnyomás mellé ajánlom. Alien 3Ismét csalok, mert a címben említett film nem nyert Oscar-díjat, csak jelölve volt, az Aliens nyert, de abból meg nem volt olyan épkézláb otthoni konzolosPC-s produktum, amit szívesen megemlítenék. Plusz, ezen a játékon nőttem fel, Famiclone élmény következik, egy keményebb fajtából, öveket becsatolni, Pulse Rifle-t betölteni, indulunk.
A játékban a cél, a rabok kiszabadítása+túlélés+kijutás. Az életünket megkeseríti a filmből ismerős szörnyek valamennyi kedves példánya (xenomorph, arctámadó, stb.), továbbá elég szépen el lehet pacsálni a lőszert, de nehogy unatkozzunk mindezek mellett, még az idő is ellenünk dolgozik.
Jó mókának tűnik? Az is, szem nem marad szárazon.
Ha ismered a pályákat, nem nagy durranás végigrohanni a játékot, de szűz kézzel lesznek kellemetlen élmények. Bár ez kb. bármelyik valamirevaló NES játékra elmondható.
A grafika kellőképpen változatos, adja a film hangulatát, hogy a zenéről már ne is beszéljünk; az különösen jól sikerült, bár egy idő után repetitív, de mutass egy  olyan NES játékot, amiben nem. +1 The MoviesA játék, melyben mi alkothatjuk meg a díjnyertes filmeket.
A Lionhead a Black & White után ismét egy érdekes szimulátort készített, melyben egy Hollywood-i stúdió fejeként kell sikeres filmeket csinálnunk.
A filmeket teljes egészében mi készíthetjük el a rendelkezésre álló repertoárral (színész, kellék, stb.), természetesen a pénzünkkel való zsonglőrködés mellett. Öt filmes műfaj közül választhatunk, figyelembe kell venni a sztárok lelkiállapotát, igényeket, elvárásokat, trendeket, de minden tökéletesen átlátható, remek a kezelőfelület.
Érdekes technikai újítás volt a Mac verzióban az iTunes integráció, mellyel saját magunk által forgatott filmeinket lehetett közzé tenni a nagyközönség számára.
Egy idő után számomra kicsit unalmas lett, de a műfaj rajongói biztosan megtalálják benne a számításukat.