Stephen King játékok

Written by nyisti

Sokunk idegeivel játszott már Király Pista bácsi, de mi nem sokat játszhattunk az Ő elméjének szüleményeivel. A legtöbb miértekről szóló diskurzus végül a könyvek megfoghatatlanságával és nem játékra “valóságával” láttamozza a sokunkat foglalkoztató kérdést.

Van viszont néhány eset, ahol megpróbálkoztak azért a lehetetlennel.

Stephen King’s – The Mist (1985)

Ez az adaptáció áll a legközelebb az írásos formához, tekintve hogy szöveges kalandjátékról beszélünk.
A játék fejlesztői (Angelsoft) ilyen jellegű kalandjátékokra szakosodott gárda (még a Rambo 2-ből is csináltak szöveges kalandot!) és egészen jól vették az akadályt, egy sztori-hű, kellőképpen agytekerő és trancsír játékot tettek le az asztalra. Számomra túlságosan is “kitalálhatatlan” lett, mivel ha halálpontosan nem fogalmazod meg az óhajodat, hogy mit csináljon a karaktered, könnyedén véget is ér a játék (megöl valami dög/meglincselnek a hívők). A következő lépést pedig nem mindig egyszerű kitalálni.

Jó hír, hogy ingyenesen játszható a játék az alábbi linken, így akinek kedve van, már kezdhet is neki.

Itt pedig egy kis mankó a végigjátszáshoz:


Forrás: google.hu

Forrás: google.hu

The Dark Half (1992)

Jó kis thriller point ‘n’ click köntösben, ide vele! Aztán kiderül, hogy mégsem. Nos, nem a legjobban sikerült címről beszélünk, köszönhetően a korához képest is gagyi grafikának (nem is tudom szavakba önteni pontosan mi a baj vele, de van baj az tuti), és a teljesen logikátlan és értelmetlen fejtörőknek. A játékmenet az akkoriba menő Lucas bácsi-féle point ‘n’ click alapvetés volt. Nem is értem, hogy hogy lehet a Monkey IslandIndiana Jones sorozat (és ezzel együtt a LucasArts) menetelése alatt egy ilyen jó alapanyagból egy ilyen semmilyen játékot kiadni…

Stephen King’s F13 (2000)

…és 2000-ben érkezett el az idő végre egy olyan játékra, amilyet a King-univerzum megérdemel. Nem. A cikkben szereplő játékok közül ez nyeri a WTF díjat.
Az F13 (érted… 13-as funkcióbillentyű a klaviatúrán) egy multimédiás gyűjtemény, talán így vagyok a legközelebb a “tartalomhoz”. Tartalmaz 3-féle, nagyon könnyű és tartalommentes minijátékot (haletetés, zombi/csontváz-verés ásóval, és bogár szétnyomás 3-féle “fegyverrel”), egy King novellát (amit már évekkel a játék előtt megjelentettek, kétszer is), megannyi izgalmas hátteret (hangyafasznyi felbontásban), néhány képernyőkímélőt (van aki használ a beépítetteken kívül másikat?), és egy hangeffekt-gyűjteményt.

Telitalálat, erre várt minden horror-fan. Ami külön vicces, hogy a játék ritkaságszámba megy, így szép értéket képvisel a használt-piacon.


Forrás: google.hu

Forrás: geek-mag.com

Forrás: gamesetwatch.com

Forrás: gamesetwatch.com

Discordia (2009)

A The Dark Tower könyveket kiegészítésére hivatott hidden object-szerű játék első fejezete 2009-ben került fel az író honlapjára, és mivel 2011-re ígérték a folytatást, és természetesen nem jelent meg, valószínűleg ennyiben is marad a történet. Mint említettem belső nézetes tárgykeresős pixel-vadászat az egész, ami végigjátszható maximum egy óra alatt, mágikus tárgyakat és gömböket kell keresni. Mindegyik gömb megtalálása után egy-egy karakter háttérsztoriját kapjuk meg. Ha megvan az összes, le is töltheted az artworkjeiket, magas felbontásban (látványosan) beszkennelt formátumban. Mivel első fejezet, semmi vége. Vége-főcím, főoldal, szevasz. Ha van egy órád és kicsit nézelődnél egy kis King-világban, adj neki, de ha nincs kedved bíbelődni, akkor sem maradsz le semmiről. A játék regisztrációt kér, mert menteni is lehet, de miután az elvileg élő regisztrációddal be szeretnél másodszorra lépni, már nem él, szóval egy szuszra tudod csak végigtolni, itt.

De használhatod az alábbi leírást a “végigjátszáshoz”.

Futottak még kategóriában egy – csak pletyka szinten létezett – játékot említenék meg, ami nem más mint a The Dark Tower. 2011 elején futótűzként ment végig a neten a háromrészes filmadaptáció és a PS3/X360 játék terve, ami(k)ből semmi konkrétumot nem mondtak és mivel a tervezett 2013-as megjelenési dátum is elmúlt, nem is lett semmi.

Akárhonnan is nézzük, eddig még minden bicska beletört a King univerzumba, de reméljük egyszer eljön az ideje ezeknek a műveknek is.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .