Donut County (2018, Switch)

Written by nyisti

Igazán jólesik néha egy kis chill-gammát tolni, nem lehet mindig zombikat (RE) meg ellenséges katonákat (CoD) lőni. Na, ezzel a címmel pont telibe lőttem (haha).
Történt ugyanis, hogy nézegettem a Switchen a teszkógazdaságos felhozatalt, és elém került ez a játék, ami szimpi volt a megjelenése előtt, amikor meg megjelent, totál elkerült, és 9 EUR volt most csak! ¯_(ツ)_/¯ Nézzük meg!

A sztori

Szóval arról van szó, hogy miután a mosómedvék beköltöztek Donut Countyba, és átvették a helyi fánkozó üzemeltetését, birtokok (és lakók) tűnnek el egy rejtélyes, zabálásra növekedő lyuk által (fánk közepe?!).
Ezt a lyukat kell neked irányítani, és a kis “falatokkal” kezdve (fű, tégla) kell egyre nagyobbra nőni, és egyre nagyobb tárgyakat, épületeket, sziklákat megenni, egészen a pálya végéig, amikor elfogy minden. A játék ötlete egyébként egy Peter Molyneux (Malinyú!) paródia-Twitter oldalról indul, egészen 2012-ből. Amúgy megvan a Katamari Damacy? Nekem nincs (listán van már régóta). De állítólag ez a játék annak a fonákja. Csak mondom.

A mélyben egy tábortűz körül ülnek az áldozatok, és a “bűnös” mosómedve, BK és a barátja, Mira is. Egy-egy pálya, egy-egy visszaemlékezés az áldozatok részéről, a végén pedig a jelenben járunk, de no spoiler.

Hóó-luk!

Szóval a dolgod csupán annyi, hogy minden pályán zabálj fel mindent. Hogy ez ne legyen olyan könnyű, néhány esetben tűzzel-vízzel kell zsonglőrködni, és “kinyitni” a további megzabálható dolgokat. Ezek nagyon ötletes dolgok, kár, hogy nincs belőlük több. Mint ahogy a játék sem kényeztet el a hosszával, alig 2-3 óra alatt a végére lehet érni, pedig (mint minden játékban ahol adatik lehetőség rá) olyan jól esik a rombolás, napestig csinálnám. A sztori szempontjából kb. semmi értelme újranyomni, csak a játékélmény húz vissza.
Nagyon jókat röhögtem játék közben, egészen abszurd tud lenni például egy lakókocsi lenyelése. Meg az egész játék hangulata mosolygásra késztet, meg a felelősséget hárító mosómaci, vagy a többi szereplő, ahogy tök nyugodtan végignézi ahogy felfalod a birtokukat.

Technika

A grafika pasztell színű rajzolt csuda, állati jól néz ki, nincs túlbonyolítva, ahogy maga a játék sem, nagyon jól illik hozzá. Pontosan ahogy a zene is és a hangok, rendben vannak. Szinkron nélkül is teljesen élvezhető a párbeszédfolyam, meg a sztori is, ami néha mobilos kommunikációval van reprezentálva. Ami viszont nekem kicsit fura volt, az a sok LOL meg OMG, nem sűrűn láttam még játékban, néha túl “faszalaza” érzésem volt tőle, vagy én öregszem már LOLkah.

Szóval a rövidsége ütött egyedül szíven, egyébként nagyon jó szórakozás a játék, bátran ajánlom! Elérhető (általában 13 EUR/USD környékén, de volt már 5 és 9 is) Steam-en, iOS-en, PS4-en, Switch-en és Xbox One-on is. Nem akarok lukat beszélni a fánkodba, inkább próbáld ki!